Glen Afric / Wildlife Sanctuary

Nå har jeg vært hjemme i Norge i et par uker (og to dager). Selv om det føles som om jeg var sammen med alle på farmen for en liten stund siden, har tiden også gått utrolig fort. Jeg har trengt en del tid til å fordøye denne opplevelsen, for så bra har det vært! I dette innlegget vil jeg i hvert fall skrive litt mer om farmen jeg har vært på, rett og slett fordi jeg har glemt å skrive noe særlig tidligere, og fordi jeg har fått en del spørsmål. Dessuten anbefaler jeg alle som vurderer å være frivillig her til å gjøre det. Det er helt fantastisk…

  1. Hvilken farm er det? Stedet heter Glen Afric Country Lodge og ligger 40 minutter unna Johannesburg. Her er det mulig å overnatte på hotellet, være på dagsbesøk, gifte seg og arbeide frivillig. For gjester er det mulig å dra på bush game drive (liten safari), elephant walk og elefant interaksjon, mens vi som frivillige jobber med og for dyrene.
  2. Hvor mange ansatte er det? Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange som jobber på Glen Afric, men de er mange. En del på kjøkkenet, i restauranten og i baren. Noen i resepsjonen og med gjestene. Som frivillig har du en team leader å forholde deg til, i tillegg til at det er to-tre prosjektledere som virkelig brenner for jobben sin. Disse var der også i 2013, og gjør en minst like god jobb nå som da. Det skal sies, at alle de ansatte på farmen er ekstremt dyktige i det de gjør og er utrolig imøtekommende.
  3. Hvor store er områdene på farmen? Hotellet og frivillig-området er begge inngjerdet for alle sin sikkerhet. Men utover dette går en god del av dyrene fritt rundt. Dette er naturligvis dyr det ikke forventes at ville drept mennesker. Jeg har ingen anelse om hvor stort det er, men for å gi et lite bilde på det: du bruker rundt 30-40 minutter i bil for å kjøre rundt utsiden av området. I tillegg er det egne innhegninger for løvene (ni stykk fordelt på to), løveungene, hyena, tigrene (to stykk fordelt på to), leoparden og servalene (tre stykk i én). Selv om disse innhegningene er forholdsvis store, og løvene har det mye bedre her enn noe annet sted, er det klart at det ikke er like stort og fritt som det ville vært i en nasjonalpark. Skulle det komme flere dyr, er det et tydelig behov for å utvide (med nye og eksisterende) innhegningene, noe jeg føler meg trygg på at de kommer til å gjøre.
  4. Hvorfor er dyrene der? Dyrene som er på Glen Afric er her fordi de ikke ville overlevd i det fri. Noen av dyrene ble født i fangenskap og forlatt, mens andre ble skadet i naturen og ikke klarte å redde seg selv. Dyrene kommer fra ulike steder i hele Afrika, og Glen Afric blir ofte kontaktet når nye dyr blir funnet. Løveungene som er der nå, ble for eksempel hentet fra flyplassen i Nairobi etter at moren deres (som høygravid) ble stoppet av grensekontrollen. Og en av elefantene hadde satt seg fast i et stort gjørmehull og var nær døden da de fant henne. Glen Afric driver ingen form for oppdrett, noe som gjør arbeidet med dyrene utrolig viktig og verdifullt.
  5. Hvilke dyr og hvor mange er de? Av de dyrene som går fritt på farmen, finnes det: giraffer (fire stykk), sebraer, flodehester (to stykk), kudu, villsvin, gnu, struts, gazelle og sikkert noen andre jeg har glemt… I tillegg har de tre elefanter som går fritt med dyrepassere hele dagen, men som sover inne. For ikke å nevne hestene som har stall like utenfor frivillig-husene, og kattene som bor med oss. Utover dette har vi de dyrene som jeg nevnte i spørsmål tre, de som er i innhegninger. Disse dyrene får all maten forberedt og levert med ekstra næring, noe som innebærer at de ikke noen gang ville kunne skaffe mat i naturen selv. Det er også viktig å påpeke at de ansatte bruker mye tid på å finne ut hvilke av dyrene som kan leve i samme innhegning, for at de skal unngå uenigheter og slåsskamper.

Uten navn 2.pngDet viktigste jeg har lært fra Glen Afric er at «alt vi gjør, det gjør vi med og for dyrene!», noe som er en ekstremt viktig holdning i disse pocher-tidene. Turen bestilte jeg gjennom Kilroy Norge, og de ansvarlige for oss i Sør-Afrika var SAVE (South African Volunteer Experiences). Opplegget koster en del, men anbefales på det sterkeste. Det er ikke uten grunn at jeg og flere andre frivillige dro tilbake for å jobbe der igjen! For å lese mer om det å være frivillig på Glen Afric kan du lese herher, her og her.

Reklamer

:-)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s